Vad är dubbel materialitetsanalys?

Dubbel materialitetsanalys är inte svårare än att det handlar om att dokumentera hur ett bolag påverkar omvärlden och hur omvärlden kommer att påverka vårt bolags lönsamhet. Och alla stora bolag behöver göra analysen 2024 eller 2025.

Alla företag med mer än 250 anställda behöver enligt ESRS inom kort ta fram en dubbel materialitetsanalys. Men det råder rätt stor förvirring kring vad det är och vad den ska innehålla. Vi försöker förklara:

Den dubbla materialitetsanalysen (DMA) ska vara startskottet för att besluta om företagets väsentliga hållbarhetsfrågor och innehållet i hållbarhetsrapporten. Den ska säkerställa att företaget är relevant, trovärdigt och fokuserar på det som är väsentligt. Två viktiga aspekter är att analysen inkluderar risker, konsekvenser och möjligheter samt att den kräver en förståelse för företagets hela värdekedja.

Analysen kallas dubbel för den utgår från två perspektiv.

  • Det första perspektivet hur bolaget påverkar omvärlden, innebär att sådant som företagets väsentliga intressenter anser viktigt ska beaktas. Förutom de vanligaste intressenterna som ägare, kunder, medarbetare, leverantörer ska också miljön ingå som en väsentlig intressent. Man använder ofta benämningen impact materiality. Ett exempel kan vara bolagets CO2-utsläpp.

  • Det andra perspektivet utgår från hur omvärlden både påverkar och kan komma att påverka bolagets ekonomiska utveckling. Detta är fallet när en hållbarhetsfråga genererar risker eller möjligheter som har en väsentlig påverkan, eller rimligen kan förväntas ha en väsentlig påverkan på företagets utveckling, finansiella ställning, finansiella resultat, kassaflöden, tillgång till finansiering eller kapitalkostnader på kort, medellång eller lång sikt. Ofta talar man här om financial materiality. Exempel kan vara om minskad tillgång till en viktig råvara.

CSRD ställer krav på att denna analys ska vara faktabaserad och processen väldokumenterad eftersom den ska revideras av företagets revisorer.

Om ni är ett stort företag, det vill säga har mer än 500 anställda eller en balansomslutning över 175 miljoner kronor eller en nettoomsättning på mer än 350 miljoner kronor och är noterade på Nasdaq måste ni ta fram en dubbel materialitetsanalys 2024. Om ni har mellan 250 och 500 anställda får ni fram till 2025 på er.

Och enligt olika undersökningar i våras hade endast 40 procent av noterade bolag i Sverige påbörjat analysen. Dags att sätta igång?

Föregående
Föregående

Del 1 - Marias bästa tips kring Q-rapporter

Nästa
Nästa

Tips för att effektivisera Q-rapporten