G som i Governance

För mindre bolag med begränsade resurser kan en del av riktlinjerna kring affärsetik och styrning kännas svåra att navigera i, men arbetet behöver inte vara så komplicerat.

Enligt det senaste utkastet från EU som rör hållbarhetsrapportering för onoterade SME-bolag finns det tre frivilliga nivåer att hållbarhetsrapportera på. För den lägsta, Basic Module, krävs bara att man årligen rapporterar om man har blivit fälld i domstol kopplat till korruption eller mutor. För de två andra nivåerna krävs att policyer och värderingar är på plats, att man utbildar sina medarbetare och att det finns ett bra skydd mot repressalier för eventuella visselblåsare.

Uppförandekod
Även mindre bolag kan med fördel dokumentera och kommunicera sina värderingar och hur företagsledning och ägare vill att företaget styrs. Verkar bolaget på en internationell marknad finns det många aktörer som ställer krav på att ni följer OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s riktlinjer för företagande och mänskliga rättigheter som bland annat täcker in ILO:s riktlinjer. Följer man svensk lagstiftning så gäller lagar om lika löner oavsett kön, att ingen får diskrimineras och att arbetstagare inte får ta emot mutor eller bidra till någon form av korruption. Se till att få ner vad som gäller i ert företag och diskutera innehållet så att ni får en gemensam syn på hur ni agerar

Uppförandekod för leverantörer
Om bolaget är i en värdekedja där det finns risk för brott mot mänskliga rättigheter som exempelvis osunda arbetsvillkor, barn- eller tvångsarbete bör man fundera på vilket inflytande företaget har genom att ställa krav på eller till och med välja bort leverantörer. Detsamma gäller leverantörer med stora utsläpp av växthusgaser. Genom tydliga krav och förväntningar på leverantörer bidrar du till en positiv omställning.

Visselblåsning
Sedan december 2023 ska alla bolag med minst 50 anställda (inklusive säsongsanställda) ha en visselblåsarfunktion där den som anmäler ska gå fri från repressalier. Det är viktigt att alla medarbetare får information om hur man kan anmäla misstankar om oegentligheter utan att bestraffas. Bra information om syftet bakom lagen och hur den kan tillämpas hittar finns här: https://www.av.se/om-oss/visselblasarlagen/

Styrning och uppföljning
När ni som företag har utkristalliserat era viktiga områden inom ansvarsfullt företagande rekommenderar vi att ni kommunicerar ert arbete och resultat. Det kan till exempel handla om hur många medarbetare som genomgått en utbildning i er uppförandekod. Eller hur många leverantörer ni har ställt krav på i hållbarhetsrelaterade frågor. Eller annat som är viktigt för er. Mål och uppföljning leder till utveckling så se till att få ned det på pränt!

Lycka till i er affärsutveckling mot ett än mer ansvarsfullt företagande!

Vi är gärna bollplank och rådgivare på vägen hallbarhet@sthlmkom.se, Elisabet Olin 070-672 52 33 och Anna Bylund 070-064 41 06.

Föregående
Föregående

Inte längre ok att fråga om nuvarande lönenivå

Nästa
Nästa

Konsten att skriva vd-ord