Inte längre ok att fråga om nuvarande lönenivå

EU-direktiv om insyn i lönesättningen

EU vill stärka principen om lika lön för lika arbete för kvinnor och män genom de nya EU-reglerna om insyn i lönesättningen som rådet antog i april 2023. Statistik om löner kopplat till kön blir också en del av rapporteringen enligt CSRD och en siffra som ESG-analytiker tittar på.

Med de nya reglerna blir det obligatoriskt för arbetsgivare att informera arbetssökande om ingångslönen eller löneskalan för utannonserade tjänster, antingen i platsannonsen eller före intervjun.

Arbetsgivarna kommer också att vara förbjudna att fråga de sökande om deras tidigare löner, för att förhindra att kvinnor som kanske har en lägre lön vid tidpunkten för ansökan inte ska fortsätta ha lägre lön än en man för samma arbete.

När arbetstagaren har blivit anställda har man rätt att be sin arbetsgivare om information om

  • genomsnittliga lönenivåer, uppdelad efter kön, för kategorier av anställda som utför samma eller likvärdigt arbete

  • de kriterier som används för att fastställa lön och karriärutveckling. De måste dessutom vara objektiva och könsneutrala

Bristande insyn i lönesättningen har identifierats som ett av de största hindren för att skillnaderna i lön mellan kvinnor och män ska kunna minska.

Enligt Europeiska rådet ligger lönegapet fortfarande på omkring 13 procent i genomsnitt inom EU. Kvinnor tjänar i genomsnitt 13 procent mindre än män per timme.

Löneskillnaderna påverkar kvinnors livskvalitet på lång sikt, ökar deras risk för fattigdom och befäster skillnaderna i kvinnors och mäns pensionsersättningar, skillnader som uppgår till cirka 30 procent på EU-nivå (2018).

För mer information om detta direktiv och tidplanen för införandet i svensk lagstiftning, besök Europeiska rådets hemsida genom att klicka här.

Svensk lag
I Sverige ska alla arbetsgivare göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att se till att arbetsplatsens löner är jämställda. På Diskrimineringsombudsmannens hemsida finns konkreta tips på hur man genomför en korrekt lönekartläggning. Länk finns här.

Hör av er hallbarhet@sthlmkom.se, Elisabet Olin 070-672 52 33 och Anna Bylund 070-064 41 06.

Föregående
Föregående

Vad händer på EU-nivå för SME-bolag?

Nästa
Nästa

G som i Governance