Har ni koll på scenarioanalysen

Om er kartläggning av värdekedjan och dubbla materialitetsanalys visar att klimatförändringarna är en väsentlig fråga, då behöver ni få koll på er scenarioanalys. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Vad är en scenarioanalys?

Scenarioanalysen ska beskriva hur ni har bedömt klimatrelaterade konsekvenser, risker och möjligheter. Det ska göras genom att använda olika klimatscenarier, till exempel hur er verksamhet skulle kunna komma att påverkas om den globala uppvärmningen ökar med 3–4 °C. Den europeiska standarden för hållbarhetsrapportering (ESRS) erbjuder en infasningsperiod, vilket innebär att i dagsläget ska analysen beskrivas i ord, men på sikt ska påverkan kvantifieras monetärt av en framtida uppvärmning.

Omställningsrisker och fysiska risker

Klimatscenarierna ska analyseras utifrån omställningsrisker och fysiska risker. De fysiska riskerna ska analyseras om de är akuta eller bestående. Omställningsriskerna ska analyseras utifrån fyra olika perspektiv.

  • Risker kopplade till politiska och juridiska händelser som påverkar företaget. Det kan bland annat vara högre pris på växthusgasutsläpp.

  • Tekniska händelser som stöttar omställningen.

  • Marknadshändelser där till exempel kundbeteenden och kostnader för råvaror kan förändras.

  • Rykteshändelser som kan påverka företaget.

Ökade insikter leder till kloka beslut

Att ni som företag prioriterar frågan om klimatförändringar och hur klimatrelaterade risker kan påverka er, är en viktig förutsättning i omställningen för ett mer hållbart samhälle. Förståelsen för hur ni som företag påverkas kan också identifiera nya möjligheter som hjälper er att fatta välgrundade beslut och få bättre förutsättningar för lönsamhet. Samtidigt som ni bidrar till en bättre och ljusare framtid.


Föregående
Föregående

checklista för esrs-rapportering

Nästa
Nästa

Mångfald - GÅR DET ATT MÄTA?