Nya direktiv från EU - stop-the-clock

Fördröjd rapportering men utmaningarna kvarstår

EU:s "Stop-the-clock"-mekanism ger stora privatägda bolag samt små och medelstora noterade företag möjlighet att skjuta upp hållbarhetsrapporteringen i två år. Länderna inom EU förväntas uppdatera sin lagstiftning kring hållbarhetsrapportering före årsskiftet i enlighet med detta förslag. Men vad innebär detta i praktiken?

Rapporteringskrav skjuts upp – men klimatförändringarna är här för att stanna

Även om rapporteringskraven tillfälligt lättas fortsätter klimatförändringarna att accelerera, och företag som inte aktivt arbetar med att minska sina utsläpp och miljöpåverkan riskerar att uppfattas som mindre relevanta.

EU har inte sänkt sina klimatambitioner – den tillfälliga lättnaden handlar om att minska den administrativa bördan för mindre företag under en övergångsperiod samt att under tiden förenkla och förtydliga rapporteringskraven.

Vi anser att företag som fortsätter att målmedvetet arbeta för att minska sin klimatpåverkan kommer att ha betydande konkurrensfördelar:

  • Starkare position vid upphandlingar där hållbarhetskrav ställs

  • Bättre förutsättningar för att attrahera kapital - ESG analytiker har inte förändrat sina krav

  • Ökad relevans i värdekedjor där större aktörer ställer allt högre krav. De stora bolagen rapporterar enligt CSRD och inför både cirkulära affärsmodeller och fokus på att mildra klimatförändringarna genom minskade utsläpp.

Demokratiska värden och inkludering – viktigare än någonsin

I en tid när demokratiska principer utmanas globalt har företag en viktig roll att spela. Att aktivt arbeta med mångfald och inkludering handlar inte bara om värderingar utan också om affärsnytta. Företag som främjar en inkluderande företagskultur:

  • Vidgar sin talangpool i en tid av kompetensutmaningar

  • Förbättrar sin innovationsförmåga genom olika perspektiv

  • Stärker sitt varumärke gentemot kunder och andra intressenter

Slutsats

Stop-the-clock-mekanismen ger en välbehövlig administrativ lättnad men den bör inte misstolkas som en signal att hållbarhetsfrågor kan vänta. De företag som använder tiden till strategiskt hållbarhetsarbete och fortsätter att ta klimatutmaningarna på allvar kommer att stå som vinnare i framtidens ekonomi. Att vara relevant i sin värdekedja och attraktiv för kapitalmarknaden kräver fortsatt engagemang i både miljömässiga och sociala hållbarhetsfrågor – oavsett rapporteringskrav.

Föregående
Föregående

möt vår nya kollega

Nästa
Nästa

7 nycklar till ett effektivt vd-ord i kvartalsrapporten