Årsredovisningens omfång

Årsredovisningens omfång

Brittiska HSBC:s årsredovisning 2018 är på ofattbara 322 sidor. Jämfört med detta ligger våra svenska storbolag i lä, men Sandviks årsredovisning har ändå vuxit med drygt 3 sidor per år, från 44 sidor 1985 till 156 sidor i år och Volvos årsredovisning som var på 11 sidor 1930 är 2018 på 168 sidor. Svenska årsredovisningar för noterade stora bolag består i genomsnitt av 150 sidor.

FAR gjorde för några år sedan en genomgång av storbolagens omfång och bakvagnen står för drygt hälften av sidorna, varav noterna är hälften. IFRS ökande krav på information har ett stort ansvar för de svällande noterna.

Årsredovisningarna består av en så stor mängd information att man kanske inte ser skogen för alla träd? Kan rapporter av den storleken verkligen ge bolagets intressenter en tillräckligt begriplig bild av bolagets verksamhet?

Vad göra? Behöver all kompletterande information verkligen vara med? Kanske lägga vissa delar på nätet såsom bolagsstyrningsrapporten? Och guida läsaren med en tydlig disposition, länkad innehållsförteckning och kanske även en formgiven navigation som Apotekets års- och hållbarhetsredovisning har.

Prenumerera på nyheter

Arkivet

Reuse, reduce, recycle årsredovisningen

Reuse, reduce, recycle årsredovisningen

Årsredovisningen är ett av få dokument, om inte det enda, som är godkänd av både företagsledningen och styrelsen. Strategierna är sammanfattade, målsättningar är formulerade och många pedagogiska illustrationer är framtagna. Och det har kostat pengar och många...

Projektledare inom finansiell kommunikation

Projektledare inom finansiell kommunikation

Du har erfarenhet inom IR och kommunikation och längtar efter mer frihet att påverka ditt arbete.  Sthlm Kommunikation & IR söker en projekt- och produktionsledare inom finansiell kommunikation för arbete med års- och hållbarhetsredovisningar. Vi arbetar med många...

Äntligen klara med årsredovisningen – dags att börja om igen

Äntligen klara med årsredovisningen – dags att börja om igen

Vi som vill ha kontroll och slippa dyra sista-minuten-lösningar brukar jobba med en grov tidsplan som ser ut ungefär så här: Maj/juni Intern och extern utvärdering av årets slutprodukt och processen Benchmarka mot våra peers årsredovisningar Inspiration från Best in...

Fyra onsdagsfrukostar inom IR

Fyra onsdagsfrukostar inom IR

Sthlm Kommunikation bjuder in till fyra onsdagsfrukostar med matnyttiga, konkreta lärdomar för finansiell kommunikation.

Frukost om microsajter

Frukost om microsajter

Sthlm Kommunikation och KAN i Malmö bjuder in till frukost om hur öka nyttan med årsredovisningen genom att ta fram en onepager.