Brittiska HSBC:s årsredovisning 2018 är på ofattbara 322 sidor. Jämfört med detta ligger våra svenska storbolag i lä, men Sandviks årsredovisning har ändå vuxit med drygt 3 sidor per år, från 44 sidor 1985 till 156 sidor i år och Volvos årsredovisning som var på 11 sidor 1930 är 2018 på 168 sidor. Svenska årsredovisningar för noterade stora bolag består i genomsnitt av 150 sidor.

FAR gjorde för några år sedan en genomgång av storbolagens omfång och bakvagnen står för drygt hälften av sidorna, varav noterna är hälften. IFRS ökande krav på information har ett stort ansvar för de svällande noterna.

Årsredovisningarna består av en så stor mängd information att man kanske inte ser skogen för alla träd? Kan rapporter av den storleken verkligen ge bolagets intressenter en tillräckligt begriplig bild av bolagets verksamhet?

Vad göra? Behöver all kompletterande information verkligen vara med? Kanske lägga vissa delar på nätet såsom bolagsstyrningsrapporten? Och guida läsaren med en tydlig disposition, länkad innehållsförteckning och kanske även en formgiven navigation som Apotekets års- och hållbarhetsredovisning har.